Adembenemende kliffen, goudgele zandstranden, idyllische dorpjes en onvergetelijke uitzichten. That’s why I love Portugal!

Faro

Onze reis startte in Faro. De hoofdstad van de Algarve. Voor onze eerste (korte) nacht boekten wij een goedkoop hostel. We hadden nog niet eerder in een hostel overnacht, dus we waren erg benieuwd hoe dit zou bevallen.

We sliepen in een 2-persoonskamer met een gemeenschappelijk wc en douche. Eigenlijk een luxe vorm van kamperen dus. Het beviel prima!

Pousada de Juventude de Faro. Een prima hostel voor een kort verblijf in Faro. Op loopafstand van de stad. Basic, maar schoon!

Van 10 tot 15 augustus was er een Seafood festival in Faro. Portugese muziek en Portugees eten en dat alles in de buitenlucht. Voor ‘Eat en drink like a local’, vonden wij het nog iets te vroeg. Alhoewel we met ‘drink’ minder moeite hadden 🙂

Op dit festivalterrein stonden ook wat kraampjes met Portugese producten. Wij kochten hier onze selfie stick (ehm, ja). Niet echt Portugees, maar wel ontzettend leuk! De rest van de avond zagen we in bijna elke straathoek wel een selfie moment.

Tip: ‘O Castelo’, een hippe tent aan het water, met op verschillende dagen live muziek. De vliegtuigen komen hier laag overvliegen en je kunt kijken naar een schitterende zonsondergang. Rua do Castelo 11, Faro. ‘Thanks ANWB’ voor deze tip!

Auto

Omdat wij een roadtrip wilden maken, huurden wij een auto. In eerste instantie was het idee om alles met het openbaar vervoer te gaan doen, maar vanaf het eerste moment hadden wij geen spijt dat we toch een auto hadden gehuurd. Met een auto heb je veel meer vrijheid en kom je gemakkelijker bij afgelegen baaitjes en mooie stranden.

We huurden een auto uit de kleinste categorie. We gingen uit van een Peugeot 107, maar het werd een Fiat 500! Voor €80,- meer konden we een diesel Opel Corsa krijgen. Wij betaalden liever iets meer voor de benzine, zodat we er hip bij reden! Het oog wil ook wat…

Fiat 500, gehuurd bij Sunny Cars. Sunny Cars heeft zelf geen huurauto’s maar sluiten wereldwijd contracten af met autoverhuurders die aan hun kwaliteit voldoen. Zo moesten wij onze auto ophalen en inleveren bij Hertz. Voor ons was dit de goedkoopste optie voor het huren van een auto.

Sun, Surf, Sand

Aan de oostkant van Faro heb je kilometerslange zandstranden. Aan de westkant de imposante rotskusten met idyllische goudgele strandjes. Beiden zijn het bezoeken waard, al hebben de kleine baaitjes zeker mijn voorkeur.

Top 3 van mooie baaitjes:

 • Praia de Carvalho. Tijdens een wandeltocht over de kliffen, zagen wij dit mooie strand liggen. Het is een klein strand, omgeven door kliffen en het is perfect als je wilt ontsnappen aan de drukke stranden die dichterbij de toeristische resorts liggen.
 • Praia de Benagil. Dit is een klein strand wat ook omgeven wordt door kliffen. Praia de Carvalho was idyllischer, maar vanaf dit strand kan je op een bootje stappen. Deze kleine bootjes varen een uur langs de kust en laten je bijzondere grotten zien!
 • Praia de Armação de Pêra. Vanaf dit strand zagen we voor het eerst de goudgele standen en de mooie rotsformaties. Dat maakt dit strand voor mij bijzonder. Een klein standje waarbij je bij laag water een stuk over de rotsen kunt lopen. Ook zeker het bezoeken waard!

Om te surfen waren wij naar het uiterste westelijke puntje van de Algarve gereden. Wij verbleven in een hotel in Sagres. Vanuit daar gingen we naar Praia do Amado om te surfen. Wij volgden les op de Algave Surf School. Dit hadden we vanuit Sagres geregeld.  De surfsfeer, het mooie strand met de perfecte surflijntjes en de zon, maakten het tot een geweldige ervaring!

Lissabon en omgeving

Als je naar Portugal gaat moet je absoluut een stedentrip naar Lissabon maken. Pleintjes en huizen vol tegeltjes, een perfecte mix van oude en nieuwe architectuur en smalle, romantische straatjes, maken het tot een fantastische stad. Vanaf het eerste moment vond ik het indrukwekkend! Wij kwamen aanrijden over dé blikvanger van Lissabon: De Ponte 25 de Abril. Even waande ik mij in San Francisco. Een geweldig uitzicht over de stad en de Taag.

Wij boekten voor 3 dagen een hostel: ‘Lissabon Paradise’. Dit hostel lag op loopafstand van de wijk Baixa. De kamer die wij hadden was prima, maar verder was er weinig paradijselijks aan dit hostel. Een vieze, oude badkamer, een keuken waar alles vet aanvoelde en prullenbakken zonder deksel, waar wc papier ingegooid wordt. Deze stonden dagenlang zonder geleegd te worden in de badkamer. Je kunt je voorstellen hoe het daar rook na een paar dagen. We hadden dus wel een goede reden om elke dag buiten de deur te eten 🙂 .

Lissabon is een perfecte bestemming voor een meerdaagse stedentrip. Wij wilden in drie dagen de meeste hotspots hebben gezien. Volle dagen dus! We schaften voor deze dagen een Lisboa Card (24 uur) aan. Als ik nog een keer zou gaan, zou ik dit niet weer doen. Met een metrokaart kan je ook gebruik maken van alle vormen van openbaar vervoer, inclusief de Santa Justa Elevator en tram 28. Voor de meeste attracties moet je als nog betalen en sta je net als alle andere toeristen gewoon in de rij te wachten.

Sardientjes

Lissabon wordt ook wel de hoofdstad van de Sardientjes genoemd. Iets wat je dan toch echt geproefd moet hebben. Ik vond het geen culinair hoogstandje oftewel, eens maar nooit weer.

Absolute cityspots van Lissabon:

 • De wijk Belém. Deze wijk mag je niet missen tijdens je stedentrip. Hier moet je dé lekkernij van Lissabon proberen: Pastéis de Belém. Door de wachtrij bij de winkel, weet je zeker dat je goed zit. Torre de Belém is ook zeker het bezoeken waard!
 • Castelo de São Jorge in de wijk Alfama. Het is even klimmen, maar als je boven bent heb je een prachtige view over de stad. Het kasteel zelf is ook leuk om te bezoeken.
 • Park Rooftop Bar, Calçada do combro 58. Dit is een bar op de zevende etage van en parkeergarage in de wijk Bairro Alto. Helaas was de bar gesloten toen wij aankwamen. Maar we hebben wel kunnen genieten van het mooie uitzicht. De unieke locatie en het uitzicht maken het tot een bijzondere plek.
 • Santa Justa Elevator. Deze oude lift brengt je naar het hoogste gedeelte van de stad. Tip: Wil je een lange wachtrij ontlopen, ga dan lopend naar boven en neem de lift naar beneden terug.
 • Een ritje door de stad met tram 28 mag, hoe cliché ook, niet ontbreken! Heerlijk om even uit te kunnen rusten van het vele lopen en te genieten van al het moois dat Lissabon te bieden heeft!

Cabo da Roca

Nog geen uur rijden vanaf Lissabon ligt Cabo da Roca, het uiterste westelijke puntje van Europa. De rit hier naar toe was mooi en het uitzicht boven was overweldigend! De diepblauwe oceaan en de enorme kliffen maakten een onuitwisbare indruk. De Algarve was mooi, maar dit deed daar zeker niet voor onder! Cabo da Roca is prima te combineren met een bezoek aan Sintra of de stranden van Cascais.

Sintra

Sintra mag niet ontbreken bij een bezoek aan Lissabon. Je waant je er echt in een sprookje. Het was mistig en regenachtig toen wij er waren. Dus helaas geen mooie vergezichten, maar de mist maakte het wel extra sprookjesachtig. Het is heuvelachtig, bosrijk gebied. Overal waar je kijkt zie je mooie bouwwerken tussen de bomen liggen.

Palácio da Pena is het hoogstgelegen sprookjespaleis van Sintra en echt het bezoeken waard. Een prachtig, felgekleurd paleis, pronkt tussen de bomen.

Vanuit het centrum van Sintra kun je in ongeveer een uur naar boven lopen. Wij kozen ervoor om met de auto te gaan. Houd er wel rekening mee dat parkeren een drama is en dat je als nog een stukje moet lopen. Via de tuinen loop je naar een heel bijzonder paleis. Op plaatjes is het al bijzonder, maar in het echt is het nog veel indrukwekkender!

Last but not least: Porto!

Hoewel het toerisme in Porto langzaam aan toeneemt hebben veel mensen deze geweldig plek nog niet ontdekt. Hoog tijd voor ons om daar verandering in aan te brengen! Porto is niet rijk, maar enorm sfeervol, zelfs als het miezert. Nauwe straatjes, met gezellige tentjes. Unieke tegeltjes aan de voorgevels van de huizen. Echt een uniek en kleurrijk geheel!

Je kunt de stad op verschillende manier bekijken: per boot, vanaf de Dom Luiz I brug of vanuit Vila Nova de Gaia. Vooral de bruggen geven je een fantastisch uitzicht!

In Porto kun je niet om de drank heen. De Portwijn, die overigens heerlijk smaakt!, maakt de stad zo beroemd! Een (gratis) portproeverij moet je dan ook gedaan hebben!

 Tip: Yellow Bus Tour voor 48 uur. Dit is een hop-on, hop-off bus, inclusief een vaartocht over de Douro rivier en een portproeverij. Je mag daarbij gratis gebruik maken van alle vormen van openbaar vervoer.

’s Avonds rijden er niet heel veel bussen, dus dan moet je de tijd in de gaten houden of kiezen voor een taxi. De prijs daarvan valt overigens mee!

Bruin worden hoort ook bij onze vakanties! Omdat het de laatste 2 dagen erg mooi weer was, hebben wij ook nog heerlijk genoten bij één van de vele stranden die Porto rijk is.

Beleef het zelf in Portugal!

3 Comments

 1. Vincent

  Leuk artikel over Portugal! Lissabon zelf geweest en dat was erg de moeite waard. Porto staat nog op het lijstje. Die gratis port proeverij klinkt goed, haha. Overigens lijkt het dat de laatste foto op zijn kop staat 🙂

 2. Moniek

  Hallo!

  Leuk verhaal, hoe lang zijn jullie er precies geweest en wat waren jullie kwijt als ik vragen mag? Afgelopen jaren heb ik vooral in Azië gebackpackt maar ben er nu sterk over aan het denken om naar Portugal te gaan.

  • Gerard

   Ha Moniek, Bedankt voor je reactie! Portugal vonden wij ook heel mooi! Ik heb dit blog niet zelf geschreven, ik zal ‘t navragen! Je hoort van me! Groeten,
   Gerard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>