Rond 11 uur vanmorgen zijn we uit ons hotel vertrokken. De dag begon gelijk vrij ingewikkeld. De hotelier was ervan overtuigd dat de overnachtingen nog niet waren afgerekend, terwijl wij beweerden dat het bedrag via de creditcard was afgeschreven. Door de beroerde Wifi-verbinding lukte het niet om in te loggen op de website van de bank en het na te kijken. Dat zal je net zien.

Maar wij gaan natuurlijk goed voorbereid op reis en hebben een waslijst met belangrijke telefoonnummers bij ons. Dus ook die van de creditcardmaatschappij. 1-0 voor ons. Alleen het tijdverschil, daar hadden we even niet aan gedacht. De meeste mensen zitten om 06.00 uur Nederlandse tijd nog niet achter hun bureau… Daar sta je dan. Uiteindelijk kozen we er voor om maar te betalen. En ja, of course, uiteindelijk blijkt: twee keer betaald. We hebben wat mailtjes gestuurd, nu maar hopen dat we het geld terug krijgen.

Onze bestemming voor vandaag was Ha Long. Een plaats ten oosten van Hanoi. Vanuit deze plaats worden trips naar Halong Bay georganiseerd. Ons doel is om verder naar het noorden door te reizen. Op internet hebben we gelezen dat er verder naar het noorden minder toeristen zijn en de prijzen voor dit soort trips dus een stuk lager liggen. Dat spreekt ons wel aan. We kunnen dan alle dure dagtrips vanuit Hanoi vergeten en als we er eenmaal zijn zo lang blijven als we willen. Dat ‘als we er eenmaal zijn’ is wel een dingetje. Vanaf het hotel in Hanoi hebben we ongeveer een uur gelopen naar het busstation. Het was vandaag volop zonnig en met zo’n 32 graden best heel warm. Met een backpack achterop en een rugzak voorop zweet je dan op plaatsen waarvan je niet wist dat het kon. Vervolgens zijn we met een kleine bus naar Ha Long gereisd. Volgens de Lonely Planet zou deze rit 3,5 uur duren. Dat werd 4,5 uur. De bus had geen airconditioning en de bestuurder geen rijbewijs. Maar na een lange rit kwamen we veilig en wel aan in Bai Chay. Overigens kostte deze rit maar zo’n €5,-. De trips die vanuit Hanoi worden georganiseerd kosten als snel €160,-. Tel uit je winst.

Wij dachten begrepen te hebben dat Bay Cai een synoniem is voor Ha Long. Niet dus. Na even rondgewandeld te hebben in deze plaats werd duidelijk dat we hier geen slaapplek zouden vinden. Maar hoe vind je de bus naar Ha Long? Bus in, bus uit (we zaten bijna in de bus terug naar Hanoi), lachende Vietnamezen, opdringerige taxichaffeurs. Heel leuk allemaal, maar wie gaat ons uitleggen welke kant we op moeten? Het opschrijfboekje van de Hema komt nu van pas. Binnen no time zaten we in een (jawel!) aircogekoelde bus naar Ha Long. Vlak voor dat we met de bus vertrokken pinden we nog even wat Vietnamese Dong. Het geld kwam eruit, de pas niet. Nou ja, misschien kwam ‘ie er wel uit, maar wij namen hem in ieder geval niet mee. Zoiets ontdek je natuurlijk ook weer te laat. Om een lang verhaal kort te maken: we zijn inmiddels in Ha Long, we hebben een hotel, maar geen pinpas meer en we hebben al met al te duur geslapen in Hanoi. Je ziet maar, het leven van een backpacker gaat niet over rozen.

Ons hoor je overigens niet klagen hoor (nu niet meer :)). We zitten ondanks de eerste tegenvallers nog steeds onder ons dagbudget en in de zon. Wat wil je nog meer? Welterusten!

2 Comments

  1. Danielle

    Best relaxed, dat backpacken 😉

    • Gerard

      Nou he… Het meest hilarische is ook dat we vrij ingewikkeld aan het doen waren met onze moneybelt en geheime portomonnee. Vervolgens laat je je pinpas zitten. Enfin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>