Uit het vliegtuigraam kan ik Maleisië zien liggen. We zijn een uurtje geleden met 40 minuten vertraging opgestegen van Don Muang Airport in Bangkok. Bestemming: Soerabaja, Indonesië. Afgelopen week hebben we ons in Bangkok vermaakt. We zijn dus afgeweken van onze geplande route. Ik zal jullie even bijpraten.

Na Phu Quoc (zie vorige blog) zijn we naar Cambodja gereisd. Eerst met de boot naar Ha Tien. Daar werden we opgewacht door een touroperator (met zo’n serieus ontvangstbordje met onze naam erop) die ons met de bus naar Sihanoukville zou brengen. Na een reis van 11 uur arriveerden we in deze kustplaats. Via Google Maps hadden we uitgezocht dat we in een half uur naar het hotel zouden kunnen lopen. Spaar je toch weer een taxiritje uit. Een halfuur werd een uur. Het uur werden er twee. Uiteindelijk bleek het hotel praktisch naast het kantoor van de touroperator te zijn. Hooguit tien minuten lopen. Daar kwamen wij dus lekker vlot achter…

Onze volgende stop was Phnom-Penn, de hoofdstad. We boekten het hotel via Quikbook. Het voordeel van deze hotelaanbieder is dat je 25$ van je boeking terug kunt verdienen door een aantal filmpjes van het hotel te maken en die als review te uploaden. Dat is best de moeite waard. Helaas zijn de voorwaarden inmiddels gewijzigd en geldt dit nu pas vanaf een boeking van tenminste 100$ per nacht. Dag goudmijn.

In Phnom Penh ontdekte ik dat de medicijnen tegen Malaria fijne bijwerkingen kunnen hebben. Ik ontdekte allerlei jeukende (echt heel erg jeukende) bultjes op mijn benen en rug. Internet en ik dachten dat het bedbugs (bedwantsen) waren. Na wat uitgebreider research leek een bijwerking van Lariam meer voor de hand liggend. Daarom maar even een hulplijn ingeschakeld en wat foto’s doorgestuurd naar de zorgverzekeraar. En inderdaad, het moest haast wel een bijwerking zijn. Gelukkig was het van korte duur, twee dagen later was er niets meer van te zien.

Vanuit de hoofdstad hebben we onder andere de killing fields bezocht. In korte tijd heeft Pol Pot en zijn rode Khmer een groot deel van de Cambodjaanse bevolking uitgemoord om zo zijn ideale, socialistische, staat te realiseren. Verspreid over Cambodja vind je verschillende killing fields, waarvan Choeung de bekendste is. Op het terrein is een herinneringsstoepa opgericht waarin de schedels en overige botten worden bewaard. Indrukwekkend (en luguber) om te zien.

Na drie dagen Phnom Penh zijn we doorgereisd naar Siem Reap. Een relatief klein stadje in het midden van het land. Wat gezelligheid betreft vergelijkbaar met Hoi An in Vietnam. Seam Reap is vooral bekend vanwege de tempels van Angkor Wat, een van de wereldwonderen. We boekten een tuktuk voor een dag en bezochten zo verschillende ruines. Het klinkt misschien wat barbaristisch, maar na 6 vergelijkbare ruïnes, kan ik me bij nummer 7 tot en met 12 ook wel wat voorstellen. Na een dag hielden wij het dan ook voor gezien. Maar absoluut de moeite waard!

Al met al zijn we 4 dagen in Siem Reap gebleven. Vanuit een van de vele koffietentjes die we bezochten heb ik met groep 8 geskypt. Het was nog een hele tour om op de afgesproken tijd online te zijn, omdat we in eerste instantie bij een veel te duur tentje waren gaan zitten. Na taktisch overleg zijn we op slinkse wijze ontsnapt om een paar deuren verderop voor de helft van het geld een vergelijkbare fruitjuice te bestellen. Je bent Nederlander of je bent het niet.

In Seam Reap zouden we ook besluiten welk volgende land we zouden aandoen. Oorspronkelijk waren we van plan om na Cambodja Laos te bezoeken. Omdat we rond de Kerst (Hanneke komt dan onder de (palm)boom zitten) in Bangkok willen zijn leek dat niet erg logisch. Dat zou namelijk betekenen dat we een groot deel van oktober, november en december in Laos en het noorden van Thailand zouden verblijven. Daarbij zouden we dan in het regenseizoen in Indonesië aankomen. Al met al leek dat geen goed plan. We hebben de route daarom omgedraaid. Eerst Indonesië, vervolgens Singapore, Maleisië, Thailand en wellicht Laos. Het goedkoopste ticket naar Indonesië vonden we vanaf Bangkok. Vandaar die week Bangkok. Afgelopen zaterdag kwamen we er aan en vandaag, vrijdag, vliegen we naar Soerabaja.

Bangkok is ons heel goed bevallen. We boekten via Airbnb een klein appartementje op de 21ste verdieping met een fantastisch uitzicht en met wasmachine :-). Zeker in het donker een heel mooi gezicht met al die lichtjes. Op de 24ste verdieping bevond zich de de rooftop pool en gym. Fan-tas-tisch. We hopen hier rond Kerst weer terug te komen.

Afgelopen zondag bezochten we een internationale kerkdienst. Een verzameling van verschillende nationaliteiten. Bijzonder om mee te maken.

En nu dus op naar Soerabaja. We blijven tot maandag in deze stad. Daarna zijn we van plan om met scooters naar Bali en Lombok te gaan. Stay tuned.

One Comment

  1. bvdolder

    Gerard dat app. moet je niet te leuk vinden wand wij willen je wel weer hier hebben hoor.groetjes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>