Veel toeristen reizen na een bezoek aan nationaal park Taman Negara door naar de Cameron Highlands. En dat is te begrijpen. De omgeving van Tanah Rata is zeker een bezoek waard. Je vindt er de beroemde theeplantages en fruitkassen. Vanwege de ligging is het er een stukje koeler, waardoor het in het verleden een favoriete vakantiebestemming was voor de Engelsen in het gekolonialiseerde Maleisië. Die ligging is natuurlijk niet veranderd, nog steeds favoriet dus. Zeker ook onder de Maleisiërs zelf.

Van Taman Negara kun je per bus naar de Cameron Highlands reizen. Verschillende reisbureautjes zijn op deze route actief (NKS travel: RM 65 p.p.). Maar ook hier geldt: het kan goedkoper. Hieronder een leuker en meer betaalbaar (RM 30.90 p.p.) alternatief.

Stap #1: Kuala Tahan (Taman Negara) → Jerantut

 • Prijs: RM 7
 • Reistijd: 90 minuten

Vanuit het centrum van Kuala Tahan vertrekt er een aantal keer per dag een lokale bus naar Jerantut. De bus stopt niet bij een duidelijke halte, maar ergens in de straat die haaks staat op de weg waaraan de school staat. Vraag een local even om hulp en controleer gelijk of de vertrektijden nog actueel zijn. Wij hebben de bus van 10.00 uur genomen. Een kaartje koop je in de bus.

Stap #2: Jerantut → Benta

 • Prijs: RM 6.70
 • Reistijd: 60 minuten

Om 11.30 uur vertrekt er een bus van Jerantut naar Benta. Om een of andere onduidelijke reden was deze bus al vertrokken toen wij in Jerantut aankwamen. De eerstvolgende bus vertrekt om 14.30 uur. Jerantut is redelijke groot, zodat je er makkelijk even kunt lunchen om de tijd te doden. Het is verstandig om bij instappen alvast aan te geven welke route je aflegt. De conducteurs in de bussen helpen je graag.

Stap #3: Benta → Raub

 • Prijs: RM 5.20
 • Reistijd: 30 minuten

Op het busstation van Benta kun je overstappen op een bus naar Raub. Deze rit duurt maar 30 minuten. Door een ongeluk was deze bus in ons geval erg vertraagd. Daardoor misten we bijna onze aansluiting in Raub (stap 4). Ook hier: meldt aan de chauffeur en conducteur welke route je aflegt. In ons geval heeft de aansluitende bus een half uur op ons gewacht, zodat we de overstap zonder problemen konden maken. Dat zie ik in Nederland nog niet gebeuren…

Stap #4: Raub → Tanah Rata (Cameron Highlands)

 • Prijs: RM 12
 • Reistijd: 180 minuten

De laatste overstap is die op het station van Raub. Je kunt daar de bus nemen naar Tanah Rata. De tickets koop je niet in de bus zelf, maar in een kantoortje op het station. Deze rit is een zit van bijna 3 uur. De bus is echter comfortabel. De weg is wel vrij bochtig, zeker het het laatste stuk. Wie last heeft van wagenziekte kan het beste niet al te ver achterin gaan zitten…

In ons geval duurde de totale reis zo’n 11 uur. Zonder vertraging hadden we deze route in zo’n 7 uur af kunnen leggen. Eenmaal aangekomen in de hooglanden is het reisleed ook weer snel vergeten…

5 Comments

 1. Martie & Ria

  Hoi Gerard en …….,

  allereerst de beste wensen voor 2016. Jammer dat het aftellen voor jullie is begonnen (over de helft toch!). Ik hoop de berichten nog eens te lezen. Door heel veel drukte (dat hoor je nog wel eens) kom ik er niet aan toe. (Ria wel hoor). Nog een hele fijne tijd en tot horens / ziens.
  hartelijke groet, Martie & Ria.

  • Gerard

   Ha Martie en Ria,

   Jullie ook het beste voor 2016! Drukte… ja, ik ken het hier niet maar ik kan me er iets bij voorstellen 🙂 Inderdaad, we zijn ruim over de helft. Aftellen doe ik nog niet aan, maar het duurt niet zo lang meer. Tot die tijd geniet ik nog even 🙂

   Groeten,
   Gerard

 2. "Tante Annie en oom Leo"

  Goedemorgen Gerard + vriend,
  We hebben je helaas een flinke tijd niet gevolgd, maar pakken nu de draad weer op. In de eerste plaats wensen we jullie een gezegend 2016 en verder een goede reis. Jullie maken veel mee en zien mooie dingen. Fantastisch dat jullie je ervaringen met ons delen. Het ga jullie goed.

 3. Marc

  Deze reisroute is helaas geen optie meer. Er rijden geen bussen meer tussen Jerantut en Benta. Ook de vroege bus uit Kuala Tahan is er niet meer. Hierdoor kun je niet meer met openbaar vervoer in 1 dag van Kuala Tahan naar Thana Rata. Helaas.

  Wat wel kan om geld te sparen is met de lokale bus van Kuala Tahan naar Jerantut. Vandaar met een minibus naar Thana Rata. Is per saldo nog tussen de 10 en 20 Ringit voordeliger dan een transfer vanaf Kuala Tahan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>