Bijna 6 maanden (167 dagen) reisden we door Zuidoost Azië en nu is het voorbij. We zijn weer thuis. Tijd voor het laatste reisverslag van deze reis.

Het laatste levensteken kwam vanaf Koh Phi Phi. Na dit mooie, maar (wat ons betreft) iets te toeristische eiland, zijn we naar Hat Yai gereisd. Omdat we ons toeristenvisum al een keer dertig dagen verlengd hadden moesten we het land verlaten en opnieuw de grens oversteken. Een tweede keer verlengen kan niet. Vanuit Hat Yai kan dat redelijk makkelijk. Met een busje zijn we naar de grens met Maleisië gereisd. Een rit van zo’n anderhalf uur. Vervolgens zijn we te voet de grens overgestoken. Eerst langs de Thaise immigratiedienst om uit te stempelen, vervolgens langs de dienst van Maleisië. Daarna weer langs dezelfde dienst om uit te stempelen en vervolgens weer naar Thailand. Binnen een uur stonden we weer aan de goede kant van de grens.

Die avond vlogen we van Hat Yai naar Bangkok, zo’n twee uur vliegen. De laatste reisdagen wilden we doorbrengen op Koh Chang, het eiland waar we in de kerstvakantie ook waren. Vanaf Bangkok zijn er busverbindingen die je naar dit eiland kunnen brengen. We besloten om eerst nog een paar dagen in de stad te blijven, omdat we de laatste dagen al behoorlijk wat hadden gereisd.

Koh Chang was opnieuw erg lekker! Mooi weer en veel zon, zee en strand. Het guesthouse had een lekker (koud) zwembad. Het bed was daarentegen wat minder. Hard… iets met springveren. De laatste week hebben we buitensporig weinig gedaan: slapen, aan het strand liggen, massages, muziek, een boek, koffie, cinnemon rolls,  Netflix. Dat.

Vrijdag 12 februari zijn we teruggereisd naar Bangkok. De laatste dagen verbleven we in een appartement in een modern condominium. Modern, een 50 meter bad, gym, ideaal. Mocht je ooit van plan zijn Bangkok te bezoeken, kies dan voor zo’n appartement. Heel makkelijk te boeken via Airbnb. 15 februari was het dan zover: om 04.00uur reed de taxi voor om ons naar Suvarnabhumi airport te brengen. Lange broek aan en gaan. Na 12,5 uur vliegen landden we op het vliegveld van Keulen/Bonn (want: goedkoper). Voor het laatste stukje naar huis pakten we de ICE international. Binnen twee uur stonden we op het station van Arnhem. Het laatste stukje naar Veenendaal verliep wat minder soepel, maar ja je weet dat je weer in Nederland bent als je met de NS wilt reizen.

Ps. De reis naar Zuidoost Azië zit erop. Voorlopig blijven we hier nog bloggen over onze ervaringen, reistips en ideeën. En hopelijk volgen er nog veel reizen, dus: stay tuned!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>