Een zonbestemming, bijzondere culturele ervaringen en een veelheid aan verschillende landschappen op nog geen vier uur vliegen vanaf Amsterdam…. We hebben het over Marokko, een populair land onder reizigers en land van uitersten. Door de beperkte vliegafstand een ideale bestemming voor een korte vakantie, al kun je je prima langer vermaken in dit Afrikaanse land. Wij maakten een 11-daagse roadtrip. In dit blog delen we onze route en interessante plekken onderweg!

 

Om te beginnen raden we aan een auto te huren, zodat je zelf je route kunt bepalen en niet afhankelijk bent van het openbaar vervoer. Reken er wel op dat je niet zo snel kunt reizen als in Europa, omdat er weinig snelwegen zijn. Uiteraard kun je op elke luchthaven terecht bij de bekende verhuurmaatschappijen. Wij boekten vooraf een huurauto via Hertz. Wist je trouwens dat je als ANWB-lid 10% korting krijgt?

 

#Rabat | 0 dagen

Na een vlucht van een kleine 3,5 uur (vanaf Dusseldorf-Weeze, want: goedkoper) landden we in Rabat. Met onze versgehuurde Fiat Punto reden we dezelfde avond nog naar Chefchaouen, een bekende trekpleister vanwege de indigoblauw geschilderde huizen. Een rit van 240 km waar je toch al snel 4 uur over doet. Hoewel het donker was viel het op dat het juist ’s avonds laat erg druk  en gezellig is op straat.

 

#Chefchaouen | 2 dagen

De eerste twee dagen verbleven we in Chefchaouen. Ons appartement lag net buiten de medina, op prima loopafstand. Het appartement was (redelijk) schoon, had een heel ruim terras en we betaalden een heel schappelijke prijs (Mina House, €116,50 voor een vierpersoons appartement). Wat ons betreft een prima plek voor een paar dagen in deze prachtige stad!

 

#Fès | 2 dagen

Na Chefchaouen reisden we naar het zuidelijker gelegen Fès. Ook dit keer een route van zo’n 4 uur rijden (plm. 220 kilometer). Fès is de op twee na grootste stad van het land en de oudste van de vier koningssteden. De oude medina bestaat uit een doolhof aan kleine staatjes en steegjes waar je zelfs met een een kaart of Google Maps makkelijk verdwaalt. Het is een absolute aanrader om daar in een Riad, een traditioneel Marokkaans huis, te verblijven. Je stapt zo vanuit de drukke medina de rustige binnentuin van een Riad binnen. Wij kozen voor Dar 7 Louyat, een prachtige Riad aan de rand van de medina met een beveiligde parkeerplaats op loopafstand. Wel net zo handig.

 

#Merzouga | 1 dag

Niet ver van de grens met Algerije ligt Merzouga. Een dorp aan de rand van de woestijnduinen van Erg Chebbi. Vanuit Fès een serieuze trip van al snel 8 uur over 480 kilometer. Wij kozen ervoor om deze route in één dag af te leggen, maar je kunt er ook voor kiezen om halverwege de route te overnachten. Het is overigens wel een heel mooie route waarbij verschillende landschappen elkaar afwisselen. Let trouwens wel op, er zijn heel veel snelheidscontroles in Marokko. Ehm, tja: al doende leert men.

 

We boekten een overnachting in de woestijn. Wij kozen voor het Erg Chebbi Camp. Vanuit Merzouga zijn er twee opties om het tentenkamp te bereiken: per kameel of 4-wheeldrive. Met de kamelen een ritje van zo’n anderhalf uur. Halverwege de route maakten we een stop om de zonsondergang te kunnen zien. Vlak na zonsondergang (en vlak voor dat er een zandstorm losbarstte) kwamen we aan bij onze luxe tent. Echt een unieke ervaring!

 

Omdat we onze volgende bestemming al hadden geboekt, moesten we na één nacht de woestijn alweer verlaten. Twee nachten had ook zeker geen straf geweest…

 

#Skoura | 1 dag

Onze volgende bestemming was Marrakesh. Omdat we in een paar dagen tijd al flink wat kilometers hadden gemaakt, kozen we ervoor om halverwege de rit (op ongeveer vier uur rijden vanaf Merzouga) een tussenstop te maken. We hadden daardoor de gelegenheid om de spectaculaire Todra Kloof te bezoeken en bij te komen aan de rand van het zwembad. We overnachtten die nacht in een Kasbah in Skoura.

 

#Marrakesh | 4 dagen

Op de zevende dag van onze trip door Marokko arriveerden we in Marrakesh. We boekten opnieuw een kamer in een Riad: Riad Palais Razala. Een heel luxe hotel binnen de muren van de medina. Niet ver van het hotel vind je een beveiligde parkeerplaats waar vandaan de hoteleigenaar je komt ophalen, alhoewel je de route ook prima kunt lopen met behulp van de bordjes die je de weg wijzen. Let wel op dat je je niet van de wijs laat brengen door de mensen die je proberen te ‘helpen’.

 

#Rabat | 1 dag

Onze laatste bestemming was Rabat, omdat we hier vandaan ook weer terug naar huis vlogen. We boekten een appartement via Booking.com en kwamen terecht in een mooi appartement met groot gedeeld zwembad. Je kunt je auto parkeren in een parkeergarage onder het complex. Van het appartement is het een klein half uurtje naar het vliegveld van Rabat-Salé. Met de auto rijd je in 20 minuten naar de oude binnenstad van Rabat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>